Tuulivoimaa vastustamalla miljardin säästöt -Kauniaisten PS Huttunen toteaa

Tiistai 8.3.2016 klo 21:31


 Kauniaisten perussuomalaisten puheenjohtajan Huttusen tiedote: 

"Tuulivoimaa vastustavan kansalaistoiminnan voidaan katsoa säästäneen miljardin valtion rahoja, koska toteutumattomien/viivästyneiden tuulivoimahankkeiden tukia on jäänyt siten maksamatta vastoin edellisten hallitusten suunnitelmia.

Toki kansalaisten motiivi on taistella kotiensa, asuinviihtyvyytensä ja terveytensä puolesta tuulivoiman haittoja vastaan, mutta siinä sivussa valtiollekin on tullut säästöä.


Vuoden 2015 tuulivoimatuet on nyt julkistettu.

Vuonna 2015 maksettiin tuulivoimatukia 143,0 miljoonaa euroa (tarkasti ottaen 142 977 899,38 euroa).  Linkki:
https://tuotantotuki.emvi.fi/Installations   (maksetut tuotantotuet/ vuosi 2015/ kaikki tuulivoimalat)

Näillekin rahoille olisi saattanut olla parempaakin käyttöä kuin ulkomaisten sijoittajien rikastuttaminen, mutta näin mennään. Tilanne olisi pahempi ilman Perussuomalaisten puolueen ponnistuksia.

Tuullivoimatuki luotiin edistämään uusiutuvan energian tavoitetta 38% vuonna 2020.
Mutta tämä uusiutuvan energian tavoitetaso 38% saavutettiin etuajassa jo viime vuonna ihan tuulivoimasta riippumatta.

Koko tuulivoimatuki on uusiutuvan energian nykytilanteessa täysin turha ja tarpeeton kustannuserä eikä tue kotimaista työllisyyttä.

Vuoden 2015 Energiaviraston maksettujen tukipäätösten pohjalta arvioidut kustannukset olisivatolleet 453,8 miljoonaa euroa, jos koko tuulivoimakapasiteetti (2500 MVA) olisi ollut viime vuoden käytössä.

Eli pelkästään vuodelta 2015 säästyi siis 310,8 miljoonaa euroa valtion rahaa suureltaosin kansalaistoiminnan ansiosta. 

On huomattava millä innolla ja voimalla edelliset hallitukset, tuulivoimasijoittajat, TEM, YM ja kunnat ovat ajaneet tuulivoimaa eteenpäin keinoja kaihtamatta vuosikausia.

Tuulivoimalle maksetut kaikki tuet 2011-2015

Tuulivoimalle maksetut tuet yhteensä 2011-2015 ovat kaikkiaan 241 miljoonaa euroa (tarkasti ottaen 241 360 409,66 euroa.). Linkki:
https://tuotantotuki.emvi.fi/Installations   (maksetut tuotantotuet/ aikaväli yhteensä/ kaikki tuulivoimalat)
Tuulivoimatukien summa kolmen vuoden jaksolla 1.7.2012 - 30.6.2015 olisi ollut arviolta noin 1,211miljardia euroa, jos suunnitellut tuulivoimalat olisi rakennettu kuten hallitukset aikoinaan halusivat. Näin ei ole päässyt tapahtumaan, suureltaosin kansalaisaktiivisuuden takia, mistä tuulivoimasijoittajat, TEM, YM ja kunnat ovat olleet käärmeissään kotejaan puolustaville valittajille. STM sen sijaan on ollut ansiokkaasti kansalaisten terveyden asialla ja aidosti huolissaan tuulivoiman vaikutuksista kansan terveyteen ja asuinviihtyvyyteen.
  
Mielestäni TV-KY yhdistys (perustettu 2012) on noussut merkittäväksi tekijäksi ja asiantuntijaksi kansalaisille tuulivoiman haittoja vastaan. TV-KY yhdistys auttaa ja neuvoo tuulivoiman jalkoihin jääviä hätääntyneitä kansalaisia vapaaehtoisvoimin ilman minkäänlaista ulkopuolista rahoitusta. 

Siitä huolimatta tai siitä syystä mm. YM ja TEM eivät mm. huoli TV-KY kansalaisyhdistystä toimikuntiinsa mukaan useista pyynnöistä ja toivomuksista huolimatta, mutta tuulivoimarakentajien STY on aina edustettuna.

Näinä vaikeina aikoina tuulivoiman vapaaehtoisen kansalaistoiminan voidaan katsoa säästäneen tähän mennessä veronmaksajien rahoja noin miljardi euroa viimeisen kolmen vuoden aikana.

Linkkejä:

Katso tänään maksettu tuulivoimatuki reaaliaikaisena:
http://tuulivahinko.fi/

Avainsanat: tuulivoima, tuulivoimatuki, kansalaistoiminta


Kommentit

9.3.2016 11:15  Janne Salonen

" Tilanne olisi pahempi ilman Perussuomalaisten puolueen ponnistuksia."

Ennen vaaleja Timo Soini uhosi tuulivoimatariffin poistamisen puolesta, ja niiden leikkaukset oli kirjattu vielä hallitusohjelmaan.

Lupaukset heittettiin romukoppaan kun niitä piti ryhtyä jalkauttamaan. Tariffituet pidettiin ennallaan ja uusi tuulivoima-asetus helpotti rakentamista entistä lähemmäs kiinteistöjä korottamalla vapaa-ajanasuntojen sallittuja meluarvoja.

Ei, tässä hallituksessa istuvien puolueiden ei todellakaan kannata patsastella asialla.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini