KK Sote yritysten maakohtaisten tietojen julkaisemisesta

Lauantai 1.4.2017 klo 0:21 - sote, valinnanvapaus, aggressiivinen verosuunnittelu


KIRJALLINEN KYSYMYS

Sote-yritysten maakohtaisten tietojen julkaisemisesta

Eduskunnan puhemiehelle

 Useat sosiaali- ja terveysalan monikansalliset yritykset ovat viime vuosina jääneet kiinni aggressiivisesta verosuunnittelusta, ja on osoitettu, että verosuunnittelu jatkuu yhä.  Sote-uudistuksen yhteydessä on tärkeää varmistaa, että verovaroilla palveluita tuottavat yritykset eivät ohjaa voittojaan veroparatiiseihin.

Valinnanvapausmalli jättää palveluntarjoajan verovastuullisuuden varmistamisen asiakkaan vastuulle.

 

Tämänhetkinen kirjaus valinnanvapauslain luonnoksessa (45 §) ei kuitenkaan edellytä yrityksiä julkistamaan tietoja, joiden perusteella voisi päätellä, harjoittavatko ne aggressiivista verosuunnittelua. Jotta kansalaiset voisivat valita veronsa Suomeen maksavan palveluntarjoajan, julkaistavien tietojen on oltava riittävän kattavia.

Valtionyhtiöitä koskeva veroraportointivelvollisuus on osoittanut, että puutteellinen ohjeistus johtaa heikkolaatuisiin raportteihin, joista yritys voi jättää pois kiusalliset aggressiivisesta verosuunnittelusta kielivät yksityiskohdat. Tällaisista raporteista ei ole kansalaisille hyötyä.

Monikansallisten suuryritysten on joka tapauksessa tästä vuodesta alkaen toimitettava veroviranomaisille maakohtaiset tiedot veronmaksustaan ja toiminnastaan (VML 14 d-e §).

Yksinkertainen ja tehokas ratkaisu olisi sisällyttää valinnanvapauslakiin vaatimus, että kansainväliset sote-yritykset julkaisevat koostaan riippumatta nämä tiedot.

 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

 

(1)  Mihin toimiin hallitus ryhtyy, jotta kansainväliset sote-yritykset julkaisevat koostaan riippumatta maakohtaiset tiedot veronmaksustaan ja toiminnastaan?

Helsingissä 31.3.2017

Veera Ruoho /ps

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini