TARE - mestarinyrkkeilijän muotokuva

Lauantai 11.2.2017 klo 9:42

TARE Mestarinyrkkeilijän muotokuva -kirjanjulkkari tilaisuus (Johnny Kniga kustannus, WSOY ) oli 7.2.2017 Helsingissä.

Tupa oli täynnä faittereita, ihmisiä, joille ei tarvitse selittää mitä huippu-urheilu kamppailulajeissa on parhaimmillaan, tai kun hinta on pahimmillaan liian kova.

Simo Rantalainen on tehnyt arvokkaan työn taltioidessaan yhden sankarimme elämän kirjojen kansien väliin. Rantalaisen kerronta on ammattimaisen sujuvaa, vaikka projekti ei ole ollut helppo: Tarehan oli läheinen Simolle,lapsensa kummisetäkin. Tilaisuudesta lähti moni pois kirja kainalossa mielenkiinnolla lukemaan Taren-yhden Suomen parhaimman nyrkkeilijän- traagisesti päättynyttä tarinaa.

Rantalainen kertoi kutsuneensa minut faitterina, mutta politiikko minussa heräsi siinä, kun kuuntelin ihmisiä miten urheilu-uran jälkeen moni hyvä faitteri jää tyhjän päälle.

Aioinkin kamppailla sen puolesta, että olympiakomitea, lajiliittojen kattojärjestöt ottaisivat tämän urheilu-uran jälkeisen elämän huomioon,jottei ihminen jää yksin ja syrjäydy. Ja mikä hulluinta : liian vähän käytetään näitä entisiä huippuja valmennustoiminnassa, vaikka jokainen faitterikin muistaa, että arvostetuinta oppia sai sellaiselta valmentajalta, joka oli itsekin ollut kehissä. On suorastaan resurssien tuhlausta, kun ei riittävästi käytetä kokemukseen perustuvaa tietotaitoa nuorien urheilijoiden hyväksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tarmo Uusivirta, Simo Rantalainen, WSOY, Johnny Kniga, huippu-urheilu, syrjäytyminen, olympiakomitea, lajiliitot, urheilu