Suullinen kysymys poliitikkojen uhkailuun puuttumisesta

Perjantai 17.3.2017 klo 12:04 - Veera Ruoho

Täysistunto
Torstai 16.3.2017 klo 16.00
Suullinen kysymys poliitikkojen uhkailuun puuttumisesta (Veera Ruoho ps)
16.54 
Veera 
Ruoho 
ps
Arvoisa puhemies!
Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta, ensimmäisistä eduskuntavaaleista tuli kuluneeksi 110 vuotta tänään, ja huhtikuussa käydään kunnallisvaalit — elämme suomalaisen demokratian juhlavuotta.  
Toimiva kansanvalta tarvitsee yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostuneita ihmisiä. Kovakin kritiikki kuuluu poliitikon työhön, mutta surullisen monille on tuttua myös uhkailtavaksi tai herjattavaksi joutuminen.
Kenenkään halu osallistua esimerkiksi kuntansa päätöksentekoon ei saa horjua siksi, että hän pelkää joutuvansa laittoman uhkailun kohteeksi. Pyrkimys tukahduttaa laillista poliittista toimintaa uhkailemalla on tuomittavaa, ja se uhkaa suomalaista demokratiaa.
Mitä hallitus aikoo tehdä turvatakseen uhkailuvapaat kunnallisvaalit ja puuttuakseen muutenkin poliitikkojen kokemaan uhkailuun? [Eduskunnasta: Hyvä kysymys!] 
16.55 
Sisäministeri Paula Risikko (vastauspuheenvuoro)
Arvoisa herra puhemies!
Erittäin hyvä kysymys. Vietämme tosiaan itsenäisyyden juhlavuotta ja voimme olla siitä ylpeitä. Meillä on nyt myös kunnallisvaalit, joissa taas voimme iloita siitä, että meillä on demokraattinen yhteiskunta, ja se pitää myös turvata.  
Tämä, minkä edustaja nosti esiin, koskettaa varmasti meitä monia, ja nimenomaan, se ei ole hyvä asia. Uhkailu on aina tuomittavaa, samoin vihapuhe, koska vihapuheistakin on hyvin lyhyt matka väkivaltaan. Kaikki ne ovat tuomittavia.
Miten ne ratkaistaan? Varmasti jokainen voi vaikuttaa siihen myöskin. Mutta ennen kaikkea, jos ajatellaan, mitä sisäministeriösektori voi tehdä, niin meillähän on poliiseille annettu lisää resursseja juuri siihen, minkä te täällä eduskunnassa päätitte, kun tehtiin budjettia: nettivalvontaan mutta myöskin vihapuheen kitkemiseen.
Teemme ihan kaikkemme, että me pystyisimme tätä kitkemään, mutta tietysti on aina sellaisia asioita, jotka tapahtuvat siellä paikallistasolla ja joihin ei poliisi välttämättä pysty puuttumaan. 
Kysymyksen käsittely päättyi. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uhkailu, poliitikko, suullinen kysymys, eduskunta